maanantai 19. joulukuuta 2022

Miksi karting on hyväksi sinulle?
Karting on innostava ja hauska harrastus, josta voi nauttia yhdessä ystävien, perheen tai työtovereiden kanssa! Sen lisäksi, että mikroautoilu tarjoaa jännitystä ja adrenaliinia, se parantaa myös itseluottamusta, refleksejä, voimaa ja kestävyyttä. Karting on siis terveyttä edistävä ja hauska kokemus, joka tarjoaa myös monia hyötyjä, joita et ehkä ole edes tajunnut.

Kartingin historia

Karting syntyi 1950-luvulla Los Angelesissa. Kartingin isä, Kurtis Kraftin autotehtaan insinööri, Art Ingels loi yhdessä ystävänsä ja naapurinsa Lou Borellin kanssa kaikkien aikojen ensimmäisen mikroauton Ingelsin Echo Parkin autotallissa. Ingels ja Borelli asensivat putkirunkoiseen autoon käytöstä poistetun ruohonleikkurin moottorin, ja loppu on historiaa.

Nykyään mikroautoilu on suosituin moottoriurheilulaji, ja maailmanlaajuisesti karting on kasvanut räjähdysmäisesti. Mikroautoiluin suosion salaisuus on juurikin lajin tarjoama jännitys: mikään ole innostavampaa kuin kartingradalla kisailu omia läheisiään tai kilpakumppaneitaan vastaan.

Karting on turvallinen koko perheen harrastus

Paras uutinen on se, että mikroautoilu on erittäin turvallista niin lapsille kuin aikuisillekin. Nykyaikaiset karting-radat ja -autot ovat turvallisempia kuin koskaan. Karting-radoilla on käytössä myös asianmukaiset turvavarusteet.

Aikuisille ja lapsille on usein erilaiset mikroautot, jotta jokainen voi ajaa kokoonsa nähden sopivalla autolla. Lasten kartingiin tarkoitetuissa autoissa moottorit ovat usein myös pienempiä ja vauhti on hitaampaa kuin aikuisten autoissa. Useimmat kilparadat eivät myöskään salli lasten ja aikuisten kilpailua samoissa lähdöissä.

Kartingin hyödyt

Karting-ajo ei ole ainoastaan hauskinta, mitä voi tehdä, vaan sillä on myös lukuisia hyötyjä. Karting-autoilun terveyshyötyjä ovat voiman, refleksien ja reaktioajan kehittäminen sekä kalorien polttaminen. Tehtyjen tutkimusten mukaan 30 minuutin mikroautoilu kuluttaa keskivertokuljettajalla jopa 358 kaloria. Se on 40 % enemmän poltettuja kaloreita kuin tylsällä lenkillä.

Karting saa endorfiinit virtaamaan

Muutaman ratakierroksen jälkeen ei ole epäilystäkään siitä, ettet tuntisi oloasi hyväksi. Fyysinen rasitus ja jännitys rataa kiertäessä saa sykkeen kohoamaan ja aktivoi endorfiinit, jotka ovat vastuussa siitä, että tunnet olosi fantastiseksi muutaman innostavan ajokierroksen jälkeen. Liikunta ja yhtä lailla mikroautoilu tuottaa endorfiineiksi kutsuttuja hormoneja, jotka antavat sinulle euforian tunteen. Endorfiinit vaikuttavat aivoihin myös vähentämällä kivun havaitsemista.

Useat menestyneet F1-kuljettajat ovat aloittaneet kilpauransa juuri kartingilla, joka sai heidät rakastumaan kilpa-ajoon. Esimerkiksi Ayrton Senna on pitänyt mikroautoilua kaikkien aikojen hauskimpana moottoriurheilulajina. Vaikka sinulla ei olisikaan kilpailevaa luuta kehossasi, et voi olla tuntematta jännitystä, kun teet käännöksiä ja kiihdytyksiä karting-radalla.

Älä paina jarrua, vaan kiihdytä! Karting on naurettavan helppoa, varsinkin, kun pääsee jyvälle karting-auton toiminnasta ja luottamus omiin kykyihin kasvaa. Kartingin oppiminen on valtava saavutus, joka lisää itseluottamusta ja onnistumisen tunteita, puhumattakaan siitä valtavasta adrenaliiniryöpystä. Karting-ajo voi saada sinut tuntemaan olosi virkeäksi ja eläväksi sekä aistisi teräviksi.

Pakene arkea kartingin pariin

Oletko sinä tai läheisesi jumissa oravanpyörässä? Tai ehkäpä olet muuten vain tylsistynyt kotona? Kokoa ystävät tai perhe yhteen ja suunnatkaa lähimmälle mikroautoradalle nauttimaan hauskasta ajoelämyksestä. Katkaise arjen yksitoikkoisuus muutamalla virkistävällä ajokierroksella. Mielialasi kohoaa taatusti. Karting-rata on täydellinen paikka paeta arkea ja tylsyyttä sekä virkistäytyä.  

Karting lisää onnellisuutta

Ei ole harvinaista, että kuljettajan, joka nousee karting-autosta, kasvot ovat yhtä hymyä. Kun pidät hauskaa, tunnet olosi hyväksi ja mielialasi nousee. Hauskanpito yhdessä lähimpien ystävien, perheenjäsenten tai työtovereiden kanssa on loistava yhteinen kokemus. Kun pidät hauskaa, unohdat mieltä painavat asiat ja rentoudut. Serotoniinitasot nousevat ja nukut paremmin, mikä on hyödyksi sekä mielellesi että kehollesi.

3, 2, 1, aja!

Jotkut meistä vain rakastavat voittamista! Mikään ei ole verrattavissa siihen jännitykseen, joka valtaa sinut, kun istut karting-autoon ja näet viereisissä autoissa läheisiäsi. On aika jättää heidät lähtöviivoille. Tunnet adrenaliiniryöpyn heti, kun valo muuttuu punaisesta vihreäksi. Pulssisi kohoaa, kun painat kaasua ja kurvaat radalle.

Lähde nauttimaan kartingista

Kuten olemme jo todenneet, karting on moottoriurheilulaji, jossa yhdistyvät fyysinen aktiivisuus, kisavietti ja terveyshyödyt. Mikroautoilu on hauska yhteinen kokemus esimerkiksi ystävien, perheen tai työtovereiden kanssa. Karting-kisan jälkeen voit odottaa onnistumisen tunteita, endorfiinipitoisuutta, parempaa keskittymiskykyä ja hyviä yöunia.

Joten mitä vielä odotat? Tutustu karting-ajoihin Elämyslahjojen verkkokaupassa.

Kirjoittaja: Karting-fani

Kaipaatko lisää vakuutteluja? Katso myös 8 hyvää syytä lähteä ajamaan kartingia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti